Kako je prašina sa Etne prekrila Kataniju na Siciliji

Najaktivniji evropski vulkan ponovo u starom 'sjaju'

23.05.2023. 21:37
  • Podeli:
AA-20230523-31217168-31217154-POVECANA_AKTIVNOST_ETNE_ULICE_PREKRIVENE_MATERIJALOM_IZ_VULKANA-646d15c2099aa.webp Foto: Anadolija

Vulkan Etna u Italiji, najaktivniji evropski vulkan, eruptirao je pre dva dana i izbacio pepeo na Kataniju, što je dovelo do zatvaranja aerodroma u najvećem gradu na istoku Sicilije, javlja Anadolija.

U većini gradova na zapadnoj/jugozapadnoj strani vulkana u Kataniji došlo je do masovnih padavina piroklastičnog materijala pomešanog s kišom.

Situacija na putevima se još nije stabilizovala, a veliki broj turista i posmatrača došao je na turističku stanicu na 1.900 metara na južnoj strani vulkana, poslednje mesto dostupno automobilom odakle se kreće uspon prema kraterima na vrhu.

Planina Etna najveći je i najaktivniji vulkan u Evropi. Njegove česte erupcije neretko su praćene velikim tokovima lave, ali retko predstavljaju opasnost za naseljena područja.

Etna je jedan od vulkana s najdužim istorijskim zapisima o erupcijama, koji sežu više od 2.000 godina u prošlost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()