Kako je Španija stala na put visokim cenama nekretnina i kirija

Španija je pronašla način kako da država pomogne u situaciji kada cene kriija i nekretnina vrtoglavo rastu svuda u svetu

18.04.2023. 16:20
  • Podeli:
barselona španija pixbaay-643ea6f4019c8.webp Foto: Pixabay

Španske vlasti danas su odobrile plan da dostupno bude oko 50.000 kuća za iznajmljivanje prema pogodnim cenama što je deo mera uvedenih s ciljem da se smanji rast kirija i nekretnina.

Stanovi će dolaziti iz državno kontrolisanog programa loših banaka "SAREB" uspostavljenog 2012. godine da bi se rukovodilo i prodavalo loše uložena bankarska sredstva tokom međunarodne finansijske krize.

Plan "SAREB" objavljen je nakon sporazuma postignutog prošle nedelje između koalicionih partnera i njihovih pristalica u parlamentu.

Nacrt zakona koji bi trebalo da u narednim nedeljama dobije odobrenje oba doma parlamenta, predviđa ograničenje od tri odsto na povećanje kirija tokom 2024. godine u oblastima gde su najviše povećane rente.

Od naredne godine, povećanje kirije više neće biti povezano sa visokom stopom inflacije već sa novim, nižim indeksom.

Agencija AP navodi da su kirije i cene nekretnina, uz visoku stopu nezaposlenosti, među najvećim problemima u Španiji, posebno kod mladih ljudi i porodica sa manjim primanjima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()