Katastrofa nesagledivih srazmera: Prvi satelitski snimci razorene brane u Ukrajini

Voda je prešla ponegde 10 metara visine

06.06.2023. 17:03
  • Podeli:
brana ukrajina reuters-647f4a5c9bf2d.webp Foto: Reuters

Satelitske slike od 6. juna kompanije “Planet labs PBC” pokazuju razmere štete na brani Kahovka u Hersonskoj oblasti, nakon što je probijena u incidentu za koju Rusija i Ukrajina međusobno optužuju jedna drugu.

Prethodno je i američka kompanija "Maksar" objavila slike probijene brane, dok je "Belsat" na snimku uporedio objekt pre i posle oštećenja.

Ogromna brana iz sovjetske ere na reci Dnjepar, koja razdvaja ruske i ukrajinske snage na jugu Ukrajine, oštećena je u utorak što je oslobodilo poplavne vode širom ratne zone.

Ukrajina je rekla da je branu uništila Rusija, dok su ruski zvaničnici izneli konfliktne izjave – neki su rekli a je uništena ukrajinskim granatiranjim, drugi da se srušila zbog ranijih oštećenja.

Brana visoka 30 metara a duga 3,2 kilometara izgrađena je 1956. na reci Dnjepar u okviru hidroelektrane Kahovka. Rezervoar takođe snabdeva vodom Krimsko poluostrvo, koje je Rusija anektirala 2014, kao i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je takođe pod ruskom kontrolom.

Rezervoar koji je formirao branu sadržao je 18 kubnih km vodene mase, što je otprilike veličina Velikog slanog jezera Jute, piše Rojters. Proruski zvaničnici su rekli da je u riziku od poplava 22.000 ljudi u 14 naselja u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson. Oni su naložili ljudima da se pripreme za evakuaciju. Ukrajinski premijer Denis Šmigal je rekao da je 80 naselja u riziku od poplava.

Grad Herson je već potopljen a nakon probijanja brane procenjeno je da stanovnici Sanoa imaju oko pet sati da napuste prostore na obali Dnjepra.

U međuvremenu je vanredna situacija proglašena u okrugu Nova Kahovka zbog napada na branu, koja nastavlja da se urušava i nekontrolisano ispušta vodu nizvodno, rekao je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev na TV Kanal jedan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()