Kijev planira evakuaciju stanovništva u slučaju potpunog nestanka struje

Da je u Kijevu stanje vrlo loše, potvrdio je jutros i Vitalij Kličko, gradonačelnik ukrajinske prestonice koji je upozorio da bi grad uskoro mogao da ostane bez struje, vode i grejanja.

06.11.2022. 16:15
  • Podeli:
podzemna_lkijev (1)-1667209432168.webp Foto: Reuters

U slučaju nestanka struje Kijev će evakuisati svoje stanovništvo, piše Njujork tamjs i podseća da je u ruskom granatiranju ključne infrastrukture u Ukrajini onesposobljeno oko 40 odsto energetskih infrastrukturnih objekata.

„Gradske vlasti postavljaju oko 1.000 javnih centara za grejanje koja mogu poslužiti i kao bunkeri, dok inženjeri pokušavaju da poprave oštećene elektrane bez potrebnih rezervnih delova“, saopštio je Roman Tkačuk, direktor odeljenja za bezbednost Kijeva pri gradskoj upravi.

Ukrenergo je juče saopštila da je planiran nastavak isključenja struje u sedam ukrajinskih regiona u nastojanju da se spreči potpuni kolaps elektroenergetske mreže u državi.

Da je u Kijevu stanje vrlo loše, potvrdio je jutros i Vitalij Kličko, gradonačelnik ukrajinske prestonice koji je upozorio da bi grad uskoro mogao da ostane bez struje, vode i grejanja.

„Ako nema struje, neće biti ni vode ni kanalizacije. Zato Vlada i gradska uprava preduzimaju sve moguće mere da zaštite naš sistem napajanja", naglašava Tkačuk.

Tkaučuk i predviđa da bi se mogao desiti najcrnji scenario, a to je da rusko granatiranje izbaci iz sistem kompletnu zemlju.

U tom slučaju, kaže Tkaučuk, stanovnici preostinice će biti pozvani na evakuaciju.

On dodaje i da je situacija trenutno pod kontrolom, ali neizvesna i svakog trenutka može da se promeni, prenosi Njujork tajms.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()