Kijev: Počeli razgovori o sporazumu o bezbednosnim garancijama sa Rumunijom

Prema navodima Ukrajine, Rumunija je deveta zemlja koja je započela pregovore o bezbednosti sa tom zemljom

14.01.2024. 18:20
  • Podeli:
kijev reuters (4)-647491cc0c140.webp Foto: Reuters

Ukrajina i Rumunija počele su razgovore o sporazumu o bezbednosnim garancijama, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Uz učešće šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Andreja Jermaka, ukrajinska strana je započela bilateralne razgovore sa državnim sekretarom za strateška pitanja rumunskog Ministarstva spoljnih poslova Julijanom Fotom o bilateralnom sporazumu o bezbednosti", navodi se u saopštenju i dodaje da su ovi razgovori podigli "bilateralne odnose na nivo strateškog partnerstva", preneo je TASS.

Prema navodima Ukrajine, Rumunija je deveta zemlja koja je započela pregovore o bezbednosti sa tom zemljom.
Zelenski i premijer Velike Britanije Riši Sunak potpisali su 12. januara bilateralni sporazum o bezbednosti.

Time je London postao prvi zapadni partner Kijeva koji je potpisao takav sporazum.

Na marginama samita NATO u Vilnjusu u julu, Grupa sedam (G7) usvojila je deklaraciju o dugoročnim bezbednosnim garancijama Ukrajini.  

Kasnije se deklaraciji pridružilo još zemalja. 

Konkretno, dokument obećava značajan vojni potencijal za Ukrajinu. 

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, ocenio je ovu odluku kao pogrešnu i potencijalno opasnu, navela je agencija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()