Kijev uvodi zabranu putovanja i kaznene mere za sveštenike Ukrajinske pravoslavne crkve

Sedmorici sveštenika je, prema nalogu Saveta bezbednosti Ukrajine, zaplenjena imovina. Osim toga, zabranjen im je niz ekonomskih i pravnih aktitivnosti, a zabranjeno im je i putovanje.

12.12.2022. 08:30
  • Podeli:
Pripadnici ukrajinskih snaga sigurnosti u inspekciji Kijevopečerske lavre Foto: Reuters
Pripadnici ukrajinskih snaga sigurnosti u inspekciji Kijevopečerske lavre

Ukrajinska pravoslavna crkva koja je pod patronatom Moskovske patrijaršije našla se na udaru kijevskih vlasti koje su naredile sprovođenje kaznenih mera za sveštenstvo, odnosno za sedam visokih crkvenih velikodostojnika.

UPC pod patronatom Moskovske patrijaršije

„Činimo sve da obezbedimo da država agresor ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, najavljujući ove mere u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Sedmorici sveštenika je, prema nalogu Saveta bezbednosti Ukrajine, zaplenjena imovina. Osim toga, zabranjen im je niz ekonomskih i pravnih aktitivnosti, a zabranjeno im je i putovanje.

Svi ovi potezi dolaze nakon što je ukrajinski Savet bezbednosti naredio da se sprovede istraga o aktivnostima UPC, optuživši jednog od arhiepisopa na zapadu Ukrajine da je delio objave koje, citira Rojters, "ponižavaju nacionalnu čast i ugled Ukrajinaca te doprinose raspiravanju verske netrpeljivosti i mržnje".

"Leglo ruske propagande"

Pre tri godine Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve, ali moskovski i većina drugih pravoslavnih patrijaraha odbili su da prihvate tu odluku.

Ukrajinske vlasti smatraju UPC "leglom ruske propagande", a prošlog meseca je Zelenski je pozvao na uvođenje zakona koji bi zabranio “verskim organizacijama povezanim sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji da deluju u Ukrajini.”

On je zatražio da se ispita,m kako kaže,  “kanonska” veza između UPC i Moskovske patrijaršije i status manastira Kijevsko-pečerska lavra, koji je sada u vlasništvu vlade, ali ga je UPC i dalje koristila.

Ruska pravoslavna crkva, koja je podržala akcije Rusije u rusko-ukrajinskom sukobu, saopštila je da se "progon Ukrajinske pravoslavne crkve u Ukrajini može se uporediti sa ratnim komunizmom u SSSR-u kada su nepodobne sveštenike slali u logore".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()