Kijevski sud doneo presudu: Zarobljeni ruski vojnici osuđeni na višegodišnji zatvor

Ruski vojnici su zarobljeni na istoku Ukrajine

27.02.2023. 15:14
  • Podeli:
ukrajinska služba bezbednosti twitter sbu ukrajina hapšenje-63fcbab30cd5b.webp Foto: Twitter @SBU

Dvojica ruskih zarobljenika danas su u Kijevu osuđena na deset i devet godina zatvor zbog, kako je prenela ukrajinska služba bezbednosti SBU, sudelovanja u ruskom granatiranju stambenih naselja na istoku Ukrajine.

Iz saopštenja nije jasno da li su se osuđenici izjasnili da su krivi, samo se navodi da su se obojica borili u istočnoj Ukrajini te da su zarobljeni krajem godine.

Kako navodi Rojters, jedan od zarobljenika počeo je da se bori za "separatiste koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini" 2014. godine i da se borio za rusku vojsku u oblasti Bahmut u istočnoj Ukrajini prošle godine.

Drugi je bio zadužen za ruske trupe koje su granatirale istočne gradove Sijerodonjeck i Lisičansk u istočnoj Ukrajini i zarobljen je zajedno sa određenim brojem svojih potčinjenih.

''Oni su proglašeni krivim po zakonima o zadiranju u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine, kao i za učešće u paravojnim ili oružanim formacijama koje nisu predviđene zakonom'', dodaje se u saopštenju SBU.

Moskva je negirala da ruske snage namerno gađaju civile, iako su civilna područja više puta bila pod vatrom od ruske invazije pre godinu dana, a gradovi širom Ukrajine su teško ošteće

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()