Kina optužila SAD da se bogati na ratu u Ukrajini

"SAD se obogatio na ukrajinskoj krizi, dok Evropa krvari i plaća više cene energije zbog inflacije

02.12.2022. 15:19
  • Podeli:
amerika_kina - reuters-1669098199979.webp Foto: Reuters

Kina je u petak optužila Sjedinjene Američke Države da imaju koristi od krize u Ukrajini dok se Evropa suočava s inflacijom i energetskom krizom tokom zime, prenosi Anadolu Agency (AA).

"SAD se obogatio na ukrajinskoj krizi, dok Evropa krvari i plaća više cene energije zbog inflacije", rekao je Žao Lijian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

On je komentarisao američki Zakon o smanjenju inflacije ističući da ga je SAD uveo "radi svojih interesa, ignorišući uticaj na druge zemlje, uključujući svoje takozvane saveznike i partnere".

"Ovo je još jedan primer hegemonije 'Amerika na prvom mestu'", rekao je Žao, prenele su državne novine "Global Times".

Navodno su se evropski lideri žalili na paket koji nudi ogromne subvencije za proizvode proizvedene u SAD-u, što bi moglo dovesti u nepovoljan položaj neameričke kompanije i predstavljati udarac njihovim ekonomijama dok se kontinent suočava s posledicama ruskog rata protiv Ukrajine koji je započeo u februaru.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji se u četvrtak sastao sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, rekao je da je Zakon o smanjenju inflacije "superagresivan" prema evropskim kompanijama.

Kina nije direktno podržala Rusiju u njenoj vojnoj kampanji, ali su dve zemlje proglasile partnerstvo bez ograničenja.

Zapad je u međuvremenu uveo sankcije bez presedana Moskvi i podržao Kijev finansijskom, humanitarnom, kao i vojnom podrškom da se odbrani od ruske "agresije".

Osim geopolitičkih tenzija, evropske energetske krize i inflacije, rat je prouzrokovao veliki broj žrtava - 6.655 ubijenih i 10.368 ranjenih, podaci su Ujedinjenih nacija. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()