Kina: Samit NATO pun je ratoborne retorike, provokacija i laži

Generalni sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg rekao je juče da "Kina ima ključnu ulogu u ilegalnom ratu Rusije protiv Ukrajine"

11.07.2024. 09:32
  • Podeli:
nato samit u vašingtonu, 10 jul 2024 - foto AP Photo Evan Vucci Tanjug-668f7e47383bf.webp Foto: AP Photo/Evan Vucci/Tanjug

Samit NATO pun je "ratoborne retorike", a izjave u vezi sa Kinom pune su "provokacija i laži", saopštila je kineska misija pri Evropskoj uniji.

"Deklaracija samita NATO-a u Vašingtonu puna je hladnoratovskog mentaliteta i ratoborne retorike, a sadržaj u vezi sa Kinom pun je provokacija, laži, huškanja i kleveta", rekao je portparol kineske misije pri Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

Generalni sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg rekao je juče da "Kina ima ključnu ulogu u ilegalnom ratu Rusije protiv Ukrajine", da pruža opremu dvostruke namene, mikroelektroniku i mnoge druge alate koji omogućavaju Rusiji da gradi rakete, bombe, avione, oružje koje koriste u napadima na Ukrajinu.

Kineski portparol napomenuo je da je osnovni stav Kine po pitanju Ukrajine promocija mirovnih pregovora i političko rešenje, stoga je, kako je navedeno, pre više od godinu dana iznela dokument od 12 tačaka kojim je postavila opšte principe za okončanje rata.

Kako prenosi Rojters, Kina je u više navrata naletela na kritike NATO-a i upozoravala na njeno širenje na Azijsko-pacifički region.

Lideri Japana, Južne Koreje, Novog Zelanda i Australije, koji su prisustvovali samitu, uspostavili su jače veze sa bezbednosnim savezom usred sve veće zabrinutosti zbog kineskog širenja u Južno kinesko more.

"Čvrsto se protivimo tome da NATO uđe u azijsko-pacifički region, jer bi podstakao konfrontaciju i rivalstvo, i narušio prosperitet i stabilnost u ovom regionu", rekao je juče portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()