Kina tvrdi: Balon trebalo da leti preko Guama i Havaja, vetrovi skrenuli sa kursa

Vašington je optužio Peking da oboreni balon bio korišćen za nadzor, dok kineska strana ističe da je to bio civilni balon koji se koristi za meteorološka merenja i druge naučne svrhe

Autor: Web UNA Srbija
16.02.2023. 13:05
  • Podeli:
balon_reuters-63dca81fef55d.webp Foto: Reuters

Kineski balon, koji je oboren nakon što je preleteo kontinentalni deo Sjedinjenih Američkih Država, prvobitno je imao putanju iznad američkog ostrva Guam u zapadnom Pacifiku i Havaja, ali su ga vetrovi odneli sa predviđenog kursa, rekao je američki neimenovani zvaničnik.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Vang Venbin, na današnjoj konferenciji za novinare, nije odgovorio na pitanje o tome da li je balon trebalo da preleti Guam i Havaje pre nego što je skrenuo sa kursa, već je ponovio kineski stav da SAD nije trebalo da preterano reaguju, preneo je Rojters.

Vašington je optužio Peking da balon bio korišćen za nadzor, a Peking je saopštio da je to civilni balon koji se koristi za meteorološka merenja i druge naučne svrhe.

Američko obaranje balona iznad Južne Karoline 4. februara dodatno je zaoštrilo odnose SAD i Kine, zbog čega je američki državni sekretar Entoni Blinken odložio planiranu posetu Pekingu.

Američke vojne i obaveštajne agencije pratile su balon od kada je poleteo sa ostrva Hainan u blizini južne obale Kine, objavio je u utorak Vašington post.

Bajden saopštava detalje o obaranju balona

Predsednik SAD Džozef Bajden bi danas trebalo da iznese detalje o američkom obaranju kineskog balona i još tri objekta na velikim visinama, saopštila su dva dobro obaveštena neimenovana izvora.

Šef Bele kuće je bio pod pritiskom poslanika da progovori opširnije o obaranju neidentifikovanih objekata iznad SAD tokom ovog meseca.

Američki borbeni avion prvo je oborio kineski balon za nadzor 4. februara, a zatim su srušena još tri neidentifikovana objekta: dva na severu i jedan čiji su delovi pali u jezero Hjuron.

Bajden je zatražio od savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena da predsedava radnom grupom srodnih agencija koje treba ove sedmice da sačine uputstva o tome kako ubuduće postupati sa neidentifikovanim objektima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()