Kina tvrdi: Ne prodajemo oružje zaraćenim stranama u Ukrajini

Šef kineske diplomatije je ponovio da je njegova zemlja spremna da pomogne u pronalaženju mirnog rešenja sukoba

14.04.2023. 14:37
  • Podeli:
Kineska vojska_raketni lanseri_vojna vozila_Foto Reuters-6439512091f93.webp Foto: Reuters

Kina neće prodavati oružje nijednoj strani uključenoj u rat u Ukrajini, poručio je ministar spoljnih poslova te zemlje Ćin Gang, odgovarajući na zabrinutost zapadnih zvaničnika da bi Peking mogao da pruži vojnu pomoć Rusiji.

Ćin je najviši kineski zvaničnik koji je dao takvu izjavu, navodi Asošiejted pres. On je dodao da kineske vlasti regulišu izvoz predmeta dvostruke civilne i vojne namene, u skladu sa međunarodnim zakonima i propisima.

"Što se tiče izvoza vojne opreme, Kina je zauzela odgovoran stav", rekao je šef kineske diplomatije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Ćin je ponovio da je Kina spremna da pomogne u pronalaženju mirnog rešenja sukoba.

U februaru, državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da Vašington ima obaveštajne podatke koji sugerišu da Kina razmatra da obezbedi oružje i municiju Rusiji, podseća AP.

On je tada upozorio da bi takvo učešće u ratnim akcijama Kremlja predstavljalo "ozbiljan problem".

Od početka rata u Ukrajini, kineske vlasti tvrde da su neutralne, uprkos tome što politički, retorički i ekonomski podržavaju Rusiju u trenutku kada zapadne države uvode sankcije vlastima u Moskvi i pokušavaju da ih izoluju zbog invazije na svog suseda, navodi američka agencija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()