Kina upozorila stanovnike da ne diraju strance

Kina je izdala upozorenje svojim stanovnicima da ne diraju strance nakon pojave prvog slučaja majmunskih boginja u toj zemlji.

18.09.2022. 16:15
  • Podeli:
kina reuters.jpg Foto: Reuters

Vu Žunjou, glavni epidemiolog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Kini, izjavio je da zahvaljujući strogim merama koje je Kina uvela zbog epidemije koronavirusa dosad nije došlo do širenja majmunskih boginja ali da je ipak došlo do "probijanja barijere" i da je otkriven jedan slučaj na jugozapadu zemlje.

Pacijent iz Čongkinga došao je iz inostranstva i kako je u Kini na snazi obavezan karantin u njemu je i otkriveno da je zaražen majmunskim boginjama.

Još uvek nije jasno da li je reč o kineskom ili stranom državljaninu.

Vu je naglasio da je najveći rizik da se neko zarazi na inostranim putovanjima kao i ako je u bliskom kontaktu sa obolelima te je preporučio Kinezima da se ne dodiruju sa strancima.

To je izazvalo različita mišljenja među Kinezima pa su neki hvalili njegov saet, dok su drugi rekli da im je drago što nemaju kontakta sa strancima, prenosi CNN, dodajući da je neke Kineze ovo podsetilo na vreme početka epidemije koronavirusa kada su svi zazirali od Kineza i kada su kineske vlasti digle glas protiv takve diskriminacije.

Sada je ta vrsta diskriminacije stigla i na kinesko tlo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()