Ko će zameniti Ebrahima Raisija: Prva žena registrovana za predsedničke izbore u Iranu

Posle petodnevnog perioda registracije, Savet čuvara će ispitati kandidate za predsednika

01.06.2024. 17:57
  • Podeli:
Zohre Elahijan, 1 jun 2024 - profimedia-665b444009564.webp Foto: Profimedia

Zohre Elahijan postala je prva žena koja se registrovala za predstojeće vanredne predsedničke izbore u Iranu nakon smrti predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na agenciju Mehr.

Kako prenosi iranska agencija, Elahijan je saopštila da bi moto njene vlade bio "Zdrava vlada, zdrava ekonomija, zdravo društvo".

Bivši predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani u petak je najavio svoju kandidaturu za predsednika Islamske republike.

Laridžaniju je bilo zabranjeno da se kandiduje na predsedničkim izborima 2021. godine na osnovu odluke Saveta čuvara islamske revolucije koji proverava kandidate.

Bivši guverner iranske centralne banke Abdolnaser Hemati takođe je među kandidatima koji su se danas registrovali za predsedničke izbore.

U Iranu je u četvrtak započela registracija kandidata za predsedničke izbore koji su zakazani za 28. juni.

Posle petodnevnog perioda registracije, Savet čuvara će ispitati kandidate za predsednika. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()