Koliko je izvestan rat Rusije sa baltičkim zemljama: Objavljen izveštaj estonskih obaveštajaca

Estonija, Litvanija i Letonija, nekadašnje članice SSSr-a, danas su članice EU i NATO-a.

08.02.2023. 14:22
  • Podeli:
rusija ruski uticaj profimedia-63a4893a7f71c.webp Foto: Profimedia

Baltičke zemlje su prve proglasile nezavisnost i odvojile se od nekadašnjeg Sovjetskog Saveza te i u ukrajinsko-ruskom sukobu zauzimaju odsečan stav prema Rusiji, prema svega zahvaljujući svom članstvu u NATO-u.

Ipak, strah od eskalacije sukoba i njegovog prelivanja na tri baltičke države ne jenjava, te je estonska obaveštajna služba danas saopštila da je ubeđena da Rusija još ima snage za izvršenje jakog vojnog pritiska na baltički region te da je bezbednosni rizik porastao srednjoročno i dugoročno.

Ipak, sukob Estonije i Rusije ne očekuje u godini koja je pred nama, kažu estonski obaveštajci, i to ponajpre jer je ruska vojska angažovana u Ukrajini.

Kako stoji u godišnjem izveštaju estonske obaveštajne službe,  "srednjoročno i dugoročno ruska ratobornost i spoljnopolitičke ambicije značajno su povećale bezbednosni rizik za Estoniju".

"Plan Rusije za izvođenje vojnih vežbi velikih razmera na njenim zapadnim granicama dve godine ranije nego što je to bilo predviđeno dodatno zaoštrava bezbednosnu situaciju u baltičkom regionu ove godine", navodi se u izveštaju.

Članice NATO Estonija, Letonija i Litvanija značajno su povećale izdvajanja za odbranu kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. godine i napada na Ukrajinu prošle godine, navodi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()