Kolumbija i Bolivija traže od UN da uklone list koke sa liste narkotika

Listovi koke se široko koriste u zemljama Latinske Amerike za lečenje bolova u stomaku i ublažavanje visinske bolesti, ali i tokom tradicionalnih ceremonijalnih obreda

22.02.2023. 18:44
  • Podeli:
Koka_list koke_kokain_Foto Pixabay-63f6542556f97.webp Foto: Pixabay

Kolumbija i Bolivija će zajednički podneti predlog Komisiji Ujedinjenih nacija za opojne droge da ukloni list koke sa liste zabranjenih supstanci i prihvatiti tradicionalnu upotrebu ove biljke, saopštila je vlada Kolumbije.

Predlog koji će ove dve zemlje podneti na sednici Komisije u Beču sredinom marta pokušaj je da se destigmatizuju razgovori o problemu droge, ukazala je zamenica ministra za multilateralne poslove Kolumbije Laura Gil, prenosi Rojters.

"Bolivija i Kolumbija smatraju da je došao trenutak da se ovo pitanje ponovo uzme u razmatranje. Želimo da uklonimo list koke, naglašavam list, a ne kokain, sa liste zabranjenih supstanci", rekla je ona.

Gil je predočila da se listovi koke široko koriste u zemljama Latinske Amerike, posebno među pripadnicima starosedelačkih grupa, za lečenje bolova u stomaku i ublažavanje visinske bolesti, ali i tokom tradicionalnih ceremonijalnih obreda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()