Komandant Najev: Ukrajina očekuje da dobije avione F-16 i rakete sa dometom do 500 kilometara

Tip rakete "ATACMS" koji je već dostavljen Ukrajini može da pogodi mete na 150 kilometara, dok "storm šedou/SCALP" ima domet do 250 kilometara

05.02.2024. 19:45
  • Podeli:
Borbeni avion_lovac_F-16-Poljsko vazduhoplovstvo_Foto Reutres (1)-646f0169df2fd.webp Foto: Reutres

Ukrajina očekuje dobije borbene avione F-16 i rakete sa dometom od 300 do 500 kilometara u "budućim vojnim paketima pomoći" od saveznika, rekao je danas komandant združenih snaga Ukrajine Serhij Najev.

On nije dao više detalja o projektilima, niti je precizirao da li bi mogli da dođu sa F-16 avionima ili odvojeno, navodi Kijev independent.

Ukrajinska vojska je koristila projektile koje im je obezbedila SAD, "ATACMS" i "storm šedou/SCALP", a isporučile Velika Britanija i Francuska, kako bi napali ruske vojne pozicije i opremu, daleko iza neprijateljskih linija.

Tip rakete "ATACMS" dostavljen Ukrajini može da pogodi mete na 150 kilometara, dok "storm šedou/SCALP" ima domet do 250 kilometara.

Kijev je, takođe, tražio nemačke "taurus" rakete, koji imaju domet od 500 kilometara, ali je Berlin zasad odbio da ih pošalje.

Prema rečima Najeva, avioni F-16 i dugometni projektili "omogućiće ukrajinskoj vojsci da postigne još veći uspeh na bojnom polju i oslobodi teritoriju od neprijatelja".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()