Makron prihvatio: Kompletna francuska vlada podnela ostavku

Kako su preneli mediji, Makron je zahvalio premijeru i ministrima na dosadašnjem radu, što je propraćeno aplauzom.

16.07.2024. 19:40
  • Podeli:
emanuel makron, 15 jun 2024 - profimedia-666df77f564b0.webp Foto: Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron prihvatio je danas ostavku premijera te zemlje Gabrijela Atala i svih ministara, saopšteno je iz Jelisejske palate.

''Da bi se ovaj period što pre završio, na republikanskim snagama je da zajedno rade na izgradnji okupljanja oko projekata i akcija u službi francuskog naroda'', navodi se u saopštenju, a prenosi Figaro.

Makron je ranije danas obavestio članove dosadašnje vlade da namerava da prihvati Atalovu ostavku, koji ju je podneo dan posle drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora, ali je Makron odbio, tražeći od njega da "za sada ostane na funkciji predsednika francuske vlade" kako bi "obezbedio stabilnost zemlje".

Kako su preneli mediji, Makron je zahvalio premijeru i ministrima na dosadašnjem radu, što je propraćeno aplauzom.

Makron je u obraćanju vladi ponovio da je "definisao pravila nakon što se suočio sa nedostatkom većine" dan nakon parlamentarnih izbora 7. jula.

"Odgovornost odlazeće većine je da stavi na sto predlog u cilju formiranja većinske koalicije ili širokog parlamentarnog saveza", rekao je on liderima svoje centrističke koalicije Zajedno, dok su pregovori u toku, posebno sa desnicom.

Nakon drugog kruga izbora, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u parlamentu, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Centristički blok Zajedno osvojio je 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje koja je osvojila 143 mesta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()