Konsultacije Rusije i UN o dogovoru o žitu biće održane 13. marta u Ženevi

U Istanbulu je 22. jula 2022. potpisan set dokumenata o isporuci hrane i đubriva na međunarodno tržište, a jedan od njih podrazumevao je izvoz žitarica iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine

09.03.2023. 22:33
  • Podeli:
žito pšenica ukrajina setva žetva reuters.jpg Foto: Reuters

Najnovija runda konsultacija o sporazumu o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more biće održana između predstavnika Rusije i UN 13. marta u Ženevi, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

U narednoj rundi konsultacija učestvovaće ruska međuagencijska delegacija, zajedno sa visokim predstavnicima UN, uključujući generalnog sekretara Antonija Gutereša i podsekretara za humanitarna pitanja Martina Grifitsa, preneo je TASS.

U Istanbulu je 22. jula 2022. godine potpisan set dokumenata o isporuci hrane i đubriva na međunarodno tržište, a jedan od njih podrazumevao je mehanizam za izvoz žitarica iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine.

Drugi deo ovih sporazuma odnosi se na pristup svetskim tržištima za ruske prehrambene proizvode. Ruske vlasti su više puta ukazivale na činjenicu da se drugi deo zapravo ne sprovodi.

Ugovor o žitu je u novembru produžen za još 120 dana i ističe 18. marta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()