"Konsultant za životnu sredinu": Kanadski zvaničnik uhapšen u Švajcarskoj zbog špijunaže za Kinu

Neimenovani zvaničnik, starosti oko 50 godina, ima prebivalište u Ženevi

08.08.2024. 19:58
  • Podeli:
špijun, špijuniranje, špijunaža - shutterstock-65cf3d8a996a9.webp Foto: Shutterstock

Bivši zvaničnik Ujedinjenih nacija iz Kanade, koji sada radi kao specijalista za Severnu Koreju, bio je priveden u Švajcarskoj pod optužbom za špijunažu, verovatno u korist Kine, izvestili su mediji danas, pozivajući se na neimenovane obaveštajne izvore.

Osumnjičeni je redovno putovao u Kinu da radi kao konsultant za životnu sredinu, pre nego što je uhapšen ranije tokom proleća pod optužbom za špijunažu, objavio je NK njuz.

Kako se navodi, njegovo ime nije objavljeno jer ga vlasti nisu javno optužile niti je osuđen, prenosi Rojters.

Neimenovani zvaničnik, starosti oko 50 godina, ima prebivalište u Ženevi, a bio je u pritvoru nekoliko meseci do okončanja istrage od strane koju je sprovela kancelarija švajcarskog državnog tužioca.

Izveštaj je deo zajedničke istrage nemačke novinske kuće Der Špigl, švajcarske medijske kompanije Tamedia i veb-sajta NK njuz, fokusiranog na Severnu Koreju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()