Kremlj demantovao da dekret omogućava mobilizaciju milion ljudi

Ranije je list "Nova gazeta Evropa" pisao da je po klauzuli u ukazu o delimičnoj moblizaciji moguće da se u Rusiji pozove milion ljudi na mobilizaciju

22.09.2022. 15:53
  • Podeli:
rusija_mobilizacija_anadolija 1-1663677561043.webp Foto: Anadolija

Kremlj je danas demantovao izveštaj lista "Nova gazeta Evropa" da neobjavljena klauzula u ukazu predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji predviđa da milion rezervista bude angažovano za borbu u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je pisanje lista kao "laž", prenosi RIA Novosti.

Neimenovani izvor u predsedničkoj administraciji rekao je da sedma tačka dekreta, koja je juče tokom službene najave zadržana kao "Za službenu upotrebu", dozvoljava oružanim snagama da regrutuju milion ljudi.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je juče da će biti pozvano oko 300.000 rezervista i da će to biti osobe sa borbenim iskustvom, iako se u uredbi ne pojavljuje nikakva brojka nakon što je objavljena na zvaničnim internet stranicama.

On je istakao da Rusija ima ukupno 25 miliona rezervista na raspolaganju.

U Rusiji svi muškarci moraju da odsluže jednogodišnju vojnu službu u dobi od 18 do 27 godina, iako studenti mogu umesto toga da primaju instrukcije na vojnom fakultetu uporedo sa svojim odabranim studijama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()