Kremlj optužuje Zelenskog da započinje svetski rat

Putinov portparol izdao upozorenje SAD-u i Velikoj Britaniji zbog nuklearnih zahteva ukrajinskog vo]e

07.10.2022. 11:28
  • Podeli:
Volodimir Zelenski zamišljen_Reuters-1665133402350.webp Foto: Reuters

Kremlj je optužio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za pokušaj izazivanja trećeg svetskog rata, nakon što je zatražio da NATO izvrši preventivne napade na Rusiju kako bi odvratio upotrebu atomskog oružja.

Govoreći za australijski institut Louvi u četvrtak, Zelenski je izjavio da NATO mora da osigura da Moskva ne koristi nuklearno oružje protiv snaga Kijeva.

Kako bi to učinio, NATO i međunarodnu zajednicu je pozvao da izvedu preventivne napade na Rusiju kako bi "znala šta da očekuje" ako odluči da ih upotrebi.

"Što bi NATO trebalo da uradi? Uklonite mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje", rekao je Zelenski tokom internetske konferencije.

"Još jednom pozivam međunarodnu zajednicu, kao što je bilo pre 24. februara: preventivni udari kako bi oni [Rusija] znali šta će da im se dogodi ako to upotrebi, a ne obrnuto", rekao je.

'Pripazite na malog'

Moskva je oštro odbacila predlog Zelenskog, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da komentari ukrajinskog vođe nisu ništa drugo nego pokušaj izazivanja svetskog rata, što bi dovelo do "nesagledivih katastrofalnih posledica".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova takođe je optužilo Zelenskog zbog pokušaja izazivanja atomskog rata, a portparol Marija Zaharova izjavila je da bi "svaka osoba na planeti" trebalo da prizna da se "neuravnoteženi marionetski vođa Ukrajine", koji je napumpan oružjem, okrenuo u "čudovište, čije ruke mogu uništiti planetu".

Kremlj je pozvao međunarodnu zajednicu da obrati posebnu pažnju na izjave Zelenskog, posebno SAD i Veliku Britaniju, za koje Peskov kaže da "de facto kontrolišu akcije Kijeva" i zato snose odgovornost za reči ukrajinskog predsednika.

Rusija ponavlja da neće biti atomskih bombi

Rusija je ponovo izjavila da ne razmatra nuklearni napad na Ukrajinu, ali je upozorila da će upotrebiti sva potrebna sredstva kako bi zaštitila svoje granice, građane i suverenitet.

U međuvremenu, i Vašington i London takođe su priznali da je malo verovatno da će Moskva upotrebiti taktičke atomske bombe u ukrajinskom sukobu i nisu videli nikakve znakove da Moskva priprema takav napad.

Uprkos tome, zapadni su vođe upozorile Rusiju da nikada ne pređe tu liniju, obećavajući "katastrofalne posledice".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()