Kremlj potvrdio da je Tramp poslao Putinu uređaje za testiranje kovida

Tramp se uvek hvalio svojim odnosom sa Putinom

09.10.2024. 16:48
  • Podeli:
tramp putin profimedia-664f3125601ae.webp Foto: Profimedia

Kremlj je potvrdio da je bivši američki predsednik Donald Tramp, dok je bio na vlasti, poslao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uređaje za testiranje kovida-19 tokom vrhunca pandemije, kako je opisano u novoj knjizi novinara Boba Vudvorda.

Kako je preneo Blumberg, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da su testovi poslati, ali je demantovao tvrdnju iznetu u knjizi da su dvojica lidera razgovarala telefonom nekoliko puta, otkako je Tramp napustio funkciju.

"Što se tiče telefonskih poziva - to nije istina“, rekao je Peskov u pisanom odgovoru na pitanje o tvrdnjama iznetim u knjizi.

U knjizi renomiranog novinara navodi se da je Tramp, dok je bio predsednik SAD 2020. godine, tajno poslao Abot Covid mašine za testiranje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kada su ti uređaji bili retki, naveo je Si-En-En (CNN).

U izjavi datoj juče, iz Trampove kampanje su odbacili ove navode, rekavši da "nijedna od ovih izmišljenih priča Boba Vudvorda nije istinita", i optužili su novinara za pristrasnost.

Potpredsednica SAD i predsednička kandidatkinja demokrata Kamala Haris je komentarišući navode iz knjige rekla da je to "samo najnoviji, oštriji primer ko je Donald Tramp“.

Haris je juče u intervjuu za šou Hauarda Sterna rekla da se se ljudi "mučili da nabave ove komplete“ tokom pandemije, u vreme dok ih je Tramp kao predsedniik SAD slao u Rusiju.

Predsednik SAD Džo Bajden je takođe juče kritikovao Trampa zbog izveštaja, tokom prikupljanja sredstava za demokratskog senatora Boba Kejsija iz Pensilvanije.

"Tih testova koji bi vam mogli reći da li imate kovid je nedostajalo, pa je nazvao svog dobrog prijatelja Putina, ne šalim se, da se uveri da ima testove“, rekao je Bajden. 

Tramp se dugo hvalio svojim odnosom sa Putinom, uključujući tvrdnju da bi mogao da posreduje u prekidu ruskog rata protiv Ukrajine ako ponovo bude izabran u Belu kuću, ne objašnjavajući kako će to postići.

Bivši predsednik je napao Bajdena zbog ruske invazije na Ukrajinu 2022. i rata Izraela sa Hamasom na Bliskom istoku, rekavši da se to ne bi dogodilo da je republikanac još uvek na funkciji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()