Kremlj: Prigožinova smrt mogla bi da bude namerno zverstvo

Rusija je odbila međunarodnu istragu o padu aviona u kome je poginuo Prigožin

30.08.2023. 13:25
  • Podeli:
prigožin AP PhotoAlexander Zemlianichenko via tanjug-64ef0e247bdf7.webp Foto: AP PhotoAlexander Zemlianichenko via Tanjug

Iako je odbila mogućnost međunarodne istrage o padu aviona u kome je poginuo Jevgenij Prigožin, šef grupe Vagner, Rusija nastavlja svoju internu istragu. 

Kremlj je u sredu saopštio da istraga o avionskoj nesreći u kojoj je ubijen šef plaćenika Jevgenij Prigožin uključuje mogućnost da je izazvana namerno, što je prvo eksplicitno priznanje da je on možda ubijen, javlja Rojters.

„Očigledno je da se razmatraju različite verzije, uključujući i verziju – znate o čemu govorimo – recimo, namerno zverstvo. Sačekajmo rezultate naše ruske istrage“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući zahtev Brazila za zajedničku istragu (avion je brazilske proizvodnje prim.aut.) naglasio je da „ne može biti govora o međunarodnom aspektu“.

„Sada su okolnosti drugačije, pa je u ovom slučaju situacija sa ovom avionskom nesrećom potpuno drugačija. Istražni komitet se bavi ovim“, dodao je Peskov.

Brazilski centar za istraživanje i prevenciju vazduhoplovnih nesreća (CENIPA) ponudio je ruskoj strani da zajednički istraži nesreću, ali je odbijen . NJegovo interesovanje za istragu proizilazi iz činjenice da je avion Embraer Legaci 600 proizvela brazilska kompanija. Ruska strana nije u obavezi da pristane, „samo im se to preporučuje“, rekao je Marselo Moreno, šef CENIPA-e. Napomenuo je da će učešće biti udaljeno.

Podsećamo, privatni avion Embraer kojim je Prigožin putovao u Sankt Peterburg iz Moskve srušio se 23. avgusta severno od Moskve. Poginulo je svih deset putnika, uključujući Jevgenija Prigožina, drugog čoveka Vagnera Dimitrija Utkina, kao i još četiri člana Vagnera i tri člana posade. Prigožin je u utorak sahranjen u rodnom Sankt Peteburgu.

Prigožin je juče sahranjen u krugu porodice u Sankt Peterburgu, saopštila je njegova pres služba.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()