Lavina na Himalajima pogodila grupu planinara: 10 poginulo, za 11 se traga

Indijske vazduhoplovne snage rasporedile su dva helikoptera u potrazi za nestalima

04.10.2022. 13:29
  • Podeli:
himalaji_planinar_pixabay-1664882755613.webp Foto: Pixabay

Najmanje 10 planinara poginulo je danas nakon što ih je odnela lavina na Himalajima u severnoj Indiji, javljaju mediji, dok spasioci tragaju za 11 nestalih.

Na planinskom vrhu koji se nalazi u lancu Gangotri na Himalajima grupu od 29 ljudi pogodila je lavina.

Spasioci su iz snega izvukli osam planinara i odveli ih u bolnicu. Indijski mediji javljaju da je 10 poginulih, a za nestalima se još traga. Svi nestali bili su na obuci u planinarskom institutu, ali daleko od mesta lavine, rekao je šef policije Utarakanda Ašok Kumar, javlja AP.

Najviši izabrani zvaničnik države Utarakand Puškar Sing Dami rekao je da su nacionalne snage za reagovanje na katastrofe i indijska vojska rasporedile timove da pomognu u naporima spasavanja, prenosi Rojters.

Indijske vazduhoplovne snage rasporedile su dva helikoptera u potrazi za nestalima.

Lavine su uobičajene u planinskim oblastima Utarakanda. Prošle godine je pucanje glečera u državi rezultiralo bujnom poplavom u kojoj je poginulo više od 200 ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()