Lavrov: Na tajnom samitu dogovorena ''formula mira'' Zelenskog

Napomenuo je da "bliski saveznici i istomišljenici Moskve koji su učestvovali na tom sastanku nikome nisu obećali da će čuvati u tajnosti pitanja koja imaju veze sa Rusijom"

28.12.2023. 10:59
  • Podeli:
Sergej Lavrov_Foto Reuters-6470ac2ba65cd.webp Foto: Reuters

Zemlje G7 razgovaraće o ''formuli mira'' koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a koja je dogovorena na ''tajnom samitu'' održanom pre deset dana, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. 

"Pre deset dana održan je još jedan takav sastanak – države G7 plus vodeće zemlje u razvoju. Nisu učestvovale sve zemlje svetske većine, neke su odbile poziv, ali sastanak je održan u potpunoj tajnosti, ništa nigde o njemu nije saopštavano, nije bilo nikakvog curenja informacija“, rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik i „Rusija 24“.

Pritom je napomenuo da "bliski saveznici i istomišljenici Moskve koji su učestvovali na tom sastanku nikome nisu obećali da će čuvati u tajnosti pitanja koja imaju veze sa Rusijom".

"Dogovorili su se da održe još jedan sastanak u januaru, a u februaru će biti održan samit mira na kojem će odobravati tu formulu Zelenskog", dodao je šef ruske diplomatije.

On je naveo da je Rusija ''rešena'' da ostvari svoje ciljeve u ratu u Ukrajini i dodao da je ''strategija Zapada da nanese strateški poraz Rusiji potpuno propala''.

''Zapad zaista menja svoju taktiku, možda čak i razmišlja o jasnijoj strategiji. Jer ako je 'strateški poraz Rusije' strategija, onda je ona nesrećno propala'', rekao je Lavrov a prenosi RIA Novosti.

Ocenio je da je ceo ruski narod, ''na čelu s predsednikom Vladimirom Putinom'', obezbedio put ka pobedama, uključujući i onu u sukobu u Ukrajini.

''Naša pobeda nije bila samo diplomatska. Pre svega, to je pobeda koja se kuje na prvoj liniji fronta. Ali bez pozadine, bez podrške naroda, rezultati bi bili drugačiji. Ljudi, čitavo naše rukovodstvo, na čelu sa predsednikom, obezbeđuje put unapred, to je očigledno'', rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao i da, kako je rekao, više nije moguće zaustaviti put ka pravednijem ekonomskom poretku.

''Na samitu BRIKS-a postavljen je vrlo jasan zadatak, čak i zahtev, da članice BRIKS-a i druge zemlje u razvoju porastu ekonomski i finansijski'', rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()