Lavrov: Pripajanje teritorija je nastavak reunifikacije iz 2014. godine

Odbor za državotvorna pitanja i zakonodavstvo ruske Državne dume odobrio je nacrt amandmana na Ustav u vezi sa pripajanjem Donjecke i Luganske Narodne Republike kao i Hersonske i Zaporoške oblasti

03.10.2022. 16:21
  • Podeli:
Sergej Lavrov_Ruska Duma_Foto Reuters-1664806588232.webp Foto: Reuters

Prisajedinjenje samoproglašnih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i regiona Zaporožja i Hersona Ruskoj Federaciji logičan je nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine povratkom u okrilje Rusije Republike Krim i grada Sevastopolja, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na plenarnoj sednici Državne Dume.

"Ovaj proces je logičan nastavak procesa reunifikacije ruskih zemalja koji je počeo povratkom Republike Krim i grada Sevastopolja u okrilje Ruske Federacije 2014. godine", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

On je istakao da su neprekidno rasle ozbiljne pretnje režima u Kijevu na živote i bezbednost ljudi po nacionalnoj, jezičkoj i verskoj osnovi, što je, kako je rekao, učinilo nemogućim postojanje DNR i LNR, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastavu Ukrajine.

"Te pretnje su onemogućile opstanak tih regiona unutar Ukrajine", rekao je Lavrov.,

Komitet Dume odobrio amandmane na Ustav

Odbor za državotvorna pitanja i zakonodavstvo ruske Državne dume odobrio je nacrt amandmana na Ustav u vezi sa pripajanjem Donjecke i Luganske Narodne Republike kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.

Predsednik tog Odbora Pavel Krašeninkov je istakao da  su nacrtima zakona "u potpunosti sadržane najvažnije socijalne i ekonomske garancije za lica sa prebivalištem na teritoriji konstitutivnih entiteta i formiran sistem zaštite prava i sloboda građana".

U nacrtima se navodi da će ruskim državljanima sa prebivalištem u DNR, LNR, kao i u Zaporoškoj ili Hersonskoj oblasti biti obezbeđenre garancije za zapošljavanje, priznaće im se obrazovna dokumenta, kao i dokumenta koja potvrđuju njihov građanski status, radno iskustvo, pravo na penzije, kao i socijalnu i medicinsku pomoć.

Nacrti zakona predviđaju i garancije u oblasti imovinskog prava, uključujući i uspostavljanje specifičnosti u regulisanju prometa nepokretnosti i upravljanja zemljištem.

Rublja smenjuje grivnu

Do 1. januara 2028. upis prava na nepokretnostima biće moguć na osnovu dokumenta koja izdaju državni organi ovih teritorija i Ukrajine. Izmene će uticati i na proceduru dobijanja državljanstva.

Lica koja borave na novoproglašenim ruskim teritorijama, kao i oni koji su ranije boravili na tim teritorijama, ali su otišli u Rusiju, stiču rusko državljanstvo, navodi se u nacrtu amandmana na ruski Ustav, koji se odnose na pripajanje četiri ukrajinske teritorije Rusiji posle tamošnjih referenduma.

Da bi se ostvarilo ovo pravo, biće potrebno podneti molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije i položiti zakletvu.

Novčana jedinica plaćanja na teritorijama novih subjekata, biće samo ruska rublja. Ukrajinski grivna će biti dozvoljena za gotovinska i bezgotovinska plaćanja do 31. decembra 2022, prenosi Tass.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()