Lazarini: Od ključnog značaja je da UNRWA dobije nova sredstva od EU

Razlog je planirani kopneni napad Izraela na grad Rafa, gde su se sklonili mnogi civili

12.02.2024. 15:59
  • Podeli:
unrwa profimedia-65b7c4a3d3396.webp Foto: Profimedia

Generalni komesar Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) Filip Lazarini izjavio je danas da je od ključnog značaja da ta agencija dobije nova sredstva od Evropske unije u roku od nekoliko nedelja zbog planiranog kopnenog napada Izraela na grad Rafa, gde su se sklonili mnogi civili.

Humanitarna agencija UNRWA našla se na meti kritika zbog navoda da je 12 od 13.000 njenih zaposlenih u Gazi učestvovalo u napadima Hamasa 7. oktobra u južnom Izraelu, preneo je AP.

UNRWA je odmah otpustila umešane, ali je više od 10 zemalja obustavilo finansiranje u vrednosti od oko 440 miliona dolara, što predstavlja skoro polovinu budžeta za 2024. godinu.

Upitan koliko je važno da UNRWA dobije uplatu od EU od 82 miliona evra do kraja meseca, Lazarini je rekao da je to apsolutno ključno.

On je ranije upozorio da bi Agencija mogla biti primorana da prestane sa radom do kraja meseca.

U toku su dve istrage UN o optužbama Izraela, ali Evropska komisija, treći najveći donator UNRWA posle SAD i Nemačke, zahtevala je posebnu istragu i želi da imenuje stručnjake da je sprovedu.   

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()