Le Pen: Makronova situacija neodrživa, pobeda Nacionalnog okupljanja je samo odložena

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front

07.07.2024. 22:21
  • Podeli:
izbori u frnacuskoj, drugi krug izbora u francuskoj, francuska, marin le pen, 7 jul 2024 - foto Retuers-668af6c59b201.webp Foto: Reuters

Liderka francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen izjavila je večeras da je položaj predsednika Emanuela Makrona ''neodrživ'', nakon što je njegova centristička koalicija ''Zajedno'' izgubila relativnu većinu na današnjim izborima.

Kada je u pitanju RN, koji se našao na trećem mestu uprkos pobedi u prvom krugu, Le Pen je poručila da se ''u današnjem rezultatu vidi seme sutrašnje pobede'', prenosi Rojters.

Istakla je da smatra da je pobeda RN samo odložena, a da je njena partija izgubila kao rezultat taktičkog glasanja između Novog narodnog fronta i Makronove koalicije.

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu.

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji  između 150 i 180 mesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 120-150 mesta, prema anketi IFOP-a, prenosi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()