Le Pen: Podrška napadima na rusku teritoriju vodi ka svetskom ratu

Le Pen je istakla da podržava samo slanje defanzivnog oružja Kijevu.

30.05.2024. 23:15
  • Podeli:
marin le pen profimedia-664a1396b299e.webp Foto: Profimedia

Podrška koju predsednik Francuske Emanuel Makron pruža ideji gađanja vojnih objekata na međunarodno priznatoj teritoriji Rusije je još jedan korak ka svetskom ratu, izjavila je lider francuskog Nacionalnog saveza Marin le Pen.

"Makron želi da Francuska uđe u rat. Ta izjava je još jedan korak u tom pravcu. Ja sam protiv toga i smatram da to stvara ogroman rizik za bezbednost naših građana", rekla je Le Penova za francusku radio-stanicu "Fransinfo".

Ona je istakla da podržava samo slanje defanzivnog oružja Kijevu.

"Slično SAD i Nemačkoj, ja sam protiv dozvoljavanja Ukrajini da koristi zapadno oružje za gađanje meta na teritoriji Rusije. To je mehanizam za ulazak u treći svetski rat. Ja sam protiv bilo čega što bi moglo da stvori rizik od globalnog sukoba, sa Francuskom na prvoj liniji", navela je Le Penova.

Prema njenim rečima, strane treba da se vrate diplomatiji i započnu pregovore, ali Makron priprema francusko društvo za saopštenje da šalje vojsku u Ukrajinu.

"Neophodno je da se pronađe put ka dijalogu. Svi znaju da pobeda neće biti vojna. Jedini način je da se pronađe put ka pregovorima. Moramo da obezbedimo vojnu pomoć Ukrajini bez slanja vojske. Međutim, Makron nas priprema za slanje vojnog osoblja u Ukrajinu. To je još jedan zabrinjavajući potez", naglasila je Le Penova.

Le Penova je podsetila da druge zemlje pokušavaju da igraju ulogu posrednika, a da Francuska to više ne radi.

"Ovaj sukob ne može rešiti niko osim Ukrajine i Rusije, ali bi pojedine zemlje mogle da pokušaju da približe takav položaj. Drugi to rade umesto nas, a Francuska to ne radi", dodala je Le Penova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedeljak, 27. maja, da pravo Ukrajine na samoodbranu uključuje pravo na gađanje legitimnih vojnih meta izvan zemlje.

Makron je u utorak, 28. maja, izjavio da Ukrajini treba dozvoliti da gađa vojne položaje u Rusiji, te da snabdevanje Kijeva dalekometnim oružjem "nije eskalacija sukoba".

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nakon toga da članice NATO-a treba da shvate "čime se igraju" kada predlažu Kijevu da vrši napade na rusku teritoriju. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()