Letonija legalizovala istopolne parove

Homoseksualnost je i dalje tačka podela u Letoniji

09.11.2023. 21:47
  • Podeli:
homosexuality-1686921_1920 homoseksualci, gej pixabay-654d43262cce4.webp Foto: Pixabay

Letonski parlament odobrio je danas istopolnim parovima osnivanje građanskih zajednica, obezbeđujući im pravno priznanje, ali će imati manje prava od venčanih parova.

Kako navodi Rojters, homoseksualnost je i dalje tačka podela u Letoniji, čiji su poslanici 2005. godine promenili ustav kako bi definisali brak isključivo kao zajednicu muškarca i žene.

Novi zakon, koji će stupiti na snagu polovinom sledeće godine, dozvoljava istopolnim parovima da registruju partnerstvo pred zakonom, pa će imati neke benefite kao da su u braku.

Međutim, Kaspars Zalitis, aktivista za gej prava, rekao je da istopolni parovi neće moći i dalje da usvajaju decu i imaju još  neka prava.

"Ovo je sjajan start. Letonija je jedna od šest zemalja EU koje nisu priznale istopolne parove", rekao je Zalitis za Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()