Li Ćijang pun optimizma stigao u Adelejd: Odnosi Kine i Australije vratili se na pravi put

Trgovinske veze između Kine i Australije izglađene su nakon spora u kojem je suspendovan izvoz australijskih poljoprivrednih proizvoda i minerala

15.06.2024. 18:01
  • Podeli:
li ćijang - 5 mart 2024 - profimedia-65eed47685e7a.webp Foto: Profimedia

Kineski premijer Li Ćijang izjavio je danas, pošto je doputovao u četvorodnevnu posetu Australiji, da su se odnosi dve zemlje "vratili na pravi put".

"Australija je jedinstveno pozicionirana da poveže Zapad i Istok i važna je sila u procesu ekonomske globalizacije i svetske multipolarnosti", rekao je Li na aerodromu u Adelejdu, navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Lijeva poseta Australiji je prva poseta kineskog premijera toj zemlji za poslednjih sedam godina, preneo je Rojters.

Li će posetiti i glavni grad Kanberu i državu Zapadna Australija.

Planirano je da Li poseti par pandi u zoološkom vrtu u Adelejdi u nedelju koje je Kina poklonila Australiji. 

Li je stigao u posetu Australiji sa Novog Zelanda.  

Trgovinske veze između Kine i Australije izglađene su nakon spora u kojem je suspendovan izvoz australijskih poljoprivrednih proizvoda i minerala u iznosu od 13 milijardi dolara prošle godine.

Kina je uvela ta ograničenja 2020. godine zbog diplomatskog spora. 

Kina je najveći trgovinski partner Australije i Novog Zealanda. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()