Lideri BRIKS-a doneli važnu odluku: Da li se kompletno menja politička slika sveta?

Više od 40 zemalja izrazilo je interes za pridruživanje BRIKS-u, na samitu sudeluje i Lavrov

23.08.2023. 17:34
  • Podeli:
briks samit reuters-64e626a85bfa5.webp Foto: Reuters

Striktna podeljenost sveta na Istok i Zapad približava se i udaljava kako politički sukobi i ratovi u svetu rastu ili se smanjuju, ali su sada zemlje BRIKS-a donele važnu odluku koja bi mogla da promeni sliku sveta i njegovu političku podelu.

Naime, lideri BRIKS bloka vodećih zemalja u razvoju - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - dogovorili su mehanizme za razmatranje novih članica, rekao je u danas ministar spoljnih poslova Južne Afrike.

Kako prenosi Rojters, ovaj sporazum će otvoriti put zemljama koje su zainteresovane da se pridruže grupaciji iznošenjem svojih argumenata za taj potez. 

Više od 40 zemalja izrazilo je interes za pridruživanje BRIKS-u, kažu južnoafrički zvaničnici, a 22 – među njima Iran, Venecuela i Alžir – formalno su zatražile prijem, prenosi Rojters.

Sam BRIKS se obavezao da će postati šampion razvoja tzv. globalnog Juga.

Proširenje BRIKS-a bilo je jedna od gorućih tema samita u Johanseburgu gde su se sastali lideri grupacije, a sve članice su podržale proširenje bloka iako je bilo razmirica o tome koga treba primiti i kojom brzinom.

„Dogovorili smo se o pitanju proširenja. Imamo dokument koji smo usvojili i koji postavlja smernice i principe, procese za razmatranje zemalja koje žele postati članice BRIKS-a… To je vrlo pozitivno“, rekao je Naledi Pandor na Ubuntu radiju, stanici koju vodi južnoafričko ministarstvo spoljnih poslova.

Pandor je rekao da će lideri bloka dati detaljniju najavu o proširenju pre nego što se samit završi u četvrtak.

Na samitu sudeluje i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()