Lideri EU se zalažu za ubrzavanje deportacije migranata

Inicijativama za pooštravanje pristupa prema migrantima u Evropi priključile su se i Francuska i Nemačka.

07.10.2024. 20:20
  • Podeli:
albania prihvatni centar migranti profimedia-66c3030f52310.webp Foto: Profimedia

Lideri EU se zalažu za ubrzavanje deportacije migranata u okviru šireg nastojanja da se pooštri politika prema migracijama, navodi se u nacrtu izveštaja u koji je Politiko imao uvid.

Inicijativama za pooštravanje pristupa prema migrantima u Evropi priključile su se i Francuska i Nemačka.

Lideri zemalja EU planiraju da izvrše pritisak na Evropsku komisiju da izađe sa novim smernicama o deportaciji kada se budu sastali 17. oktobra u Briselu, navodi se u nacrtu zaključaka.

“Evropski savet poziv na odlučnu akciju na svim nivoima kako bi se pojačalo i ubrzalo vraćanje migranata iz EU”, dodaje se u nacrtu.

Takođe se navodi da Evropski savet poziva EK i Savet da brzo izlože novi zajednički pristup deportacijama.

Lideri EU se zalažu za oštriji kurs prema migracijama usled jačanja podrške konzervativnim i krajnje desničarskim partijama širom Unije.

Jedan od glavnih zahteva koji dolazi iz prestonica EU je da se razjasni pravni okvir u vezi deportacija migranata u zemlje izvan EU.

EK je 2018. iznela novi okvir za deportacije, poznat kao Direktiva o povratku, ali ona nikada nije stigla do Evropskog parlamenta zbog političkog protivljenja koje bi zaustavilo tu inicijativu. 

Sada kada je Evropski parlament više naklonjen desnici, neki lideri veruju da bi nova takva direktiva mogla proći na glasanju u toj instituciji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()