London upozorava svet: Do 2030. očekuje nas globalni konflikt sa Rusijom i Kinom

Prema rečima ministra odbrane Velike Britanije, svet doživljava kraj anomalnog perioda mira nakon završetka Hladnog rata

19.05.2023. 10:50
  • Podeli:
policija_vojska_Britanija_sahrana_Tanjug-1663589255793.webp Foto: AP Photo/Vadim Ghirda, Pool/Tanjug

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas upozorio je da postoji pretnja od globalnog konflikta krajem dekade i to sa Rusijom i Kinom.

"Krajem dekade svet će postati opasniji, nestabilniji, a odbrana će igrati važnu ulogu u našim životima", rekao je on u intervjuu za "Fajnenšl tamjs".

Volas je upozorio na rizik od još šireg konflikta sa Rusijom, ali i na pretnju koja dolazi od sve jače Kine. Takođe je upozorio i na porast ekstremizma u Africi.

Prema njegovim rečima, svet doživljava kraj anomalnog perioda mira nakon završetka Hladnog rata.

"Smatram da nam se bliži konflikt, bilo da je reč o vrućem ili hladnom, videćemo. Bliži nam se konflikt i to protiv čitavog niza protivnika širom celog sveta. Moramo da se pripremimo za to", dodao je.

Volas je ujedno i pozvao da se uspostavi jasan grafikon povećanja vojnih troškova Velike Britanije sa 2,1 na 2,5 odsto BDP-a.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()