London zabrinut zbog smanjenja ekonomije: Koliko je Veliku Britaniju koštao Bregzit

Procena implikacija Bregzita dodatno je komplikovana pandemijom virusa korona samo nekoliko meseci nakon što je Britanija formalno napustila EU u januaru 2020. godine

11.01.2024. 15:07
  • Podeli:
brexit bregzit pixabay-63fb207fb94ae.webp Foto: Pixabay

Odlazak Velike Britanije iz EU do sada je smanjio veličinu njene ekonomije za šest odsto – što je godišnji trošak od 140 milijardi funti - a do 2035. godine će taj procenat biti 10 odsto, izjavio je gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Kan, član opozicione Laburističke partije, koja je glasala protiv Bregzita na referendumu 2016. godine, zasnovao je svoju izjavu na izveštaju koji je naručio od ekonomskih konsultanata firme "Kembridž ekonomometriks", koji su procenili koliko bi brzo privreda rasla da je Britanija glasala za ostanak u EU.

"Sada je očigledno da Bregzit ne funkcioniše. Tvrda verzija Bregzita sa kojim se suočavamo vuče našu ekonomiju na dole i povećava troškove života", rekao je Kan.

Procena agencije "Kembridž ekonometriks" o troškovima Bregzita veća je od nekih drugih nedavno provedenih.

Britanski Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja NIESR procenio je u novembru da je Bregzit smanjio veličinu ekonomije za dva do tri odsto, a očekuje se da će uticaj porasti na pet do šest odsto do 2035. godine.

DŽonatan Haskel iz Banke Engleske procijenio je u privatnom kapacitetu prošle godine da je Bregzit dovoljno oštetio poslovna ulaganja da smanji BDP za 1,3 odsto do kraja 2022. godine, što je ekvivalentno iznosu od 1.000 funti po domaćinstvu godišnje.

"Kembridž ekonometriks" je saopštio da se očekuje da će Bregzit smanjiti godišnji privredni rast u Britaniji za 0,4 odsto od sada do 2035. godine, te smanjiti nivo zaposlenosti za tri miliona do 2035. godine i smanjiti investicije za trećinu.

Procena implikacija Bregzita dodatno je komplikovana pandemijom virusa korona samo nekoliko meseci nakon što je Britanija formalno napustila EU u januaru 2020. godine.

Neto migracija u Britaniji je porasla, pošto je novi sistem radnih viza doveo do velikog porasta imigracije u Britaniju izvan EU, nadmašujući pad ili smanjenje broja imigranata iz EU kojima ranije nisu bile potrebne vize.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()