Lopovi iz muzeja odneli keltske zlatnike vredne milione evra

Ukradena 483 zlatnika su bili najpoznatiji eksponat rimskog muzeja u Bavarskoj, najveće keltsko blago iskopano u prošlom veku

24.11.2022. 14:10
  • Podeli:
Zlatnici_blago_keltski zlatnici_Bavarska_Foto Frank Mächler dpa-1669295270537.webp Foto: Frank Mächler / dpa

Iz Keltskog rimskog muzeja u Bavarskoj nepoznati provalnici u utorak su odneli 483 zlatnika. Blago koje se nalazilo u gradu Manhingu je vredno više milion evra, saopštila je policija.

Šteta za kulturu je ogromna, izjavio je povodom ovog slučaja ministar umetnosti Bavarske Markus Blume.

"Gubitak keltskog blaga je katastrofa, zlatnici kao svedočanstva naše istorije su nezamenljivi", istakao je Blume.

Ukradeni zlatnici su bili najpoznatiji eksponat muzeja. Reč je o najvećem keltskom blagu koje je iskopano u prošlom veku. Arheolozi su novčiće našli pre 23 godine. U vitrini se nalazilo 483 zlatnika, za koje je procenjeno da potiču iz prvog ili drugog veka pre nove ere.

Prema prvim nalazima, provala se dogodila u utorak u ranim jutarnjim satima. Počinioci su nestali, a njihov identitet je ostao nepoznat. Tek kada je osoblje ujutro došlo u muzej, zločin je otkriven.

Opidum Manhing se smatra važnim keltskim naseljem, gde arheolozi iznova dokumentuju nove nalaze.

Ali za Manhing znaju i kriminalci. Samo početkom maja razbojnici su iskopali oko 140 rupa na nalazištu. Još nije poznato da li su tada nešto ukrali.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()