Lukašenko otkrio ko stoji iza sabotaže u vojnoj bazi Mačuliši

On je dodao da su prilikom pripreme sabotaže na ruskom avionu diverzanti koristili mali dron, pošto bi veliki dron "ispratili beloruski sistemi za praćenje".

07.03.2023. 12:19
  • Podeli:
aleksandar-lukasenko-reuters.jpg Foto: Reuters

Ukrajinski diverzanti koji su upali u Belorusiju, rekao je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, izveli su sabotažu na aerodromu blizu Minska. Kako je pojasnio, u pitanju je bila "teroristička grupa" koja je, navodno, povezana sa obaveštajnim službama Kijeva. Reč je o sabotaži ruskog izviđačkog aviona A-50 u vazdušnoj bazi Mačulišči .

"Bio je pripremljen terorista. On je Rus sa ruskim pasošom, ali ima i ukrajinski pasoš. Rodio se u Krivom Rogu, živeo je na Krimu. Njega je vrbovala specijalna služba Ukrajine 2014. godine. On je IT stručnjak ili se dobro razume u IT tehnologije. Pripreman je za izvođenje terorističkih napada", pojasnio je Lukašenko.

Muškarac je uhapšen sa nekoliko pomagača. Kako je precizirao beloruski lider, diverzanta je pripremala Služba bezbednosti Ukrajine.

"Ono što smo videli prilikom realizacije operacije u Belorusiji, to je zaista bilo nešto neverovatno. Korišćene su najnaprednije tehnologije. On je više meseci obučavan svemu tome. Nakon pripreme je prebačen na našu teritoriju", objasnio je Lukašenko.

On je dodao da su prilikom pripreme sabotaže na ruskom avionu diverzanti koristili mali dron, pošto bi veliki dron "ispratili beloruski sistemi za praćenje".

Avion za rano upozoravanje A-50 stigao je u Belorusiju u okviru koordinacije regionalne grupe Savezne države Rusije i Belorusije i učešća u zajedničkim rusko-beloruskim letačkim vežbama koje se održavaju od 16. januara do 1. februara.

Lukašenko je rekao i da u ovom pokušaju sabotaže avion nije pretrpeo značajnija oštećenja, osim,  ogrebotina i jedne rupe na trupu, što ne sprečava vojnu letelicu da obavlja svoje dužnosti. 

Beloruski antivladini aktivisti rekli su prošlog meseca da su u napadu dronom na aerodrom Mačulišč u blizini beloruske prestonice, digli u vazduh sofisticirani ruski vojni avion za osmatranje. Tu tvrdnju osporavaju i Moskva, i Minsk.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()