Majka poginula, otac nepodoban: Borba za starateljstvo dece koja su preživela 40 dana u džungli Kolumbije

Deca su preživela mesec i po u džungli jedući brašno i semenke

13.06.2023. 17:07
  • Podeli:
kolumbija deca reuters-6488819a01e18.webp Foto: Reuters

Došlo je do borbe za starateljstvo između rođaka četvoro dece starosedelaca u Kolumbiji, koja su preživela avionsku nesreću i 40 dana opstajala sama u amazonskoj prašumi.

Braća i sestre, starosti od jedne do 13 godina, ostali su u bolnici u ponedeljak, a za to vreme će kolumbijska agencija za zaštitu dece treba da intervjuše članove porodice kako bi utvrdila ko treba da brine o njima nakon što im je majka umrla u bolnici, a otac dvoje od njih optužen je za nasilje u porodici, preneo je "Gardijan".

Astrid Kaseres, šef kolumbijskog instituta za porodično blagostanje, rekla je da je deci dodeljena pomoćnica na zahtev njihovih baka i deda po majci, koji se bore za starateljstvo sa ocem dvoje najmlađih.

Dodala je da će istražiti situaciju i navela da agencija nije isključila da su oni i njihova majka možda doživeli porodično zlostavljanje.

"U ovom trenutku je najvažnije zdravlje dece, koje nije samo fizičko već i emocionalno", rekla je ona.

Deca su 1. maja putovala sa svojom majkom iz amazonskog sela Ararakuara u grad San Hoze del Gvavijare, kada je se na jednomotornom elisnom avionu pokvario motor.

Letelica je nedugo kasnije pala sa radara i počela je potraga za troje odraslih i četvoro dece koji su bili u njemu.

Više od mesec dana deca su preživela jedući brašno i semenke manioke, kao i voće koje su pronalazili u prašumi, što im je bilo poznato kao pripadnicima domorodne grupe Huitoto.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()