Makron: Francuska se suočava sa "veoma ozbiljnim" istorijskim trenutkom pred izbore

Nacionalno okupljanje je osvojilo 30 mandata, a Makrona stranka 15 na izborima za EP

15.06.2024. 08:32
  • Podeli:
emanuel makron Sean KilpatrickThe Canadian Press via AP tanjug-666d35522c5b0.webp Foto: Sean KilpatrickThe Canadian Press via AP tanjug

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se Francuska suočava sa "veoma ozbiljnim" istorijskim trenutkom pred parlamentarne izbore.

"Nalazimo se u veoma ozbiljnom trenutku u istoriji naše zemlje. Reč je o krupnim problemima, bezbednosnim i ekonomskim izazovima", rekao je Makron 
na kraju samita G7 u Italiji, prenosi Rojters. 

Makron je istakao da očekuje da odluke o najvišim pozicijama u narednom sazivu Evropske komisije budu donete sledeće sedmice.

Prva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Nacionalno okupljanje moglo da pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj pošto ima podršku 29,5 odsto birača.

Prema anketama, koalicija levičarskih partija pod nazivom "Narodni front" ima podršku 28,5 odsto birača, a Makronova stranka Preporod 18 odsto.

Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP) u nedelju.

Nacionalno okupljanje osvojilo je 31,47 odsto glasova na izborima za EP, dok je Preporod osvojio 14,56 odsto glasova.

Nacionalno okupljanje je osvojilo 30 mandata u EP, a Makronova stranka 13.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()