Makron pozvao na "političko primirje" tokom Olimpijskih igara

On je naveo da raspuštanje nacionalne skupštine u junu nije pokvarilo sportsko takmičenje

22.07.2024. 15:06
  • Podeli:
makron-66541dcd8fe15.webp Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je pauzu u razgovorima o formiranju vlade tokom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. 

"Igre će biti u središtu života zemlje i zahvaljujući njima će svet biti u Francuskoj. To će biti praznik u kombinaciji sa olimpijskim i političkim primirjem", naveo je Makron, prenosi BFMTV.

On je naveo da raspuštanje nacionalne skupštine u junu nije pokvarilo sportsko takmičenje. 

"Postoji oblik primirja", istakao je predsednik Francuske tokom posete olimpijskom selu u Sen Deniju. 

Na nedavno održanim parlamentarim izborima u Francuskoj nijedna stranka nije uspela da ostvari većinu poslaničkih mesta. Koalicija levičarskih partija „Novi narodni front” (NFP) pobedila je 8. jula na parlamentarnim izborima u Francuskoj , osvojivši 182 mesta u Narodnoj skupštini. 

Koalicija "Zajedno" osvojila je 168 mesta, a desničarska koalicija predvođena Nacionalnim skupom Marin Le Pen 143 mesta. Prema zvaničnim podacima, odziv birača u drugom krugu u Francuskoj bio je najveći u posljednje 43 godine.

Lider levičarske partije "Nepokorena Francuska" Žan Lik Melanšon, koji je deo koalicije, pozvao je Makrona da prizna poraz i naredi formiranje nove vlade.

Makron je pozvao na oprez u analizi rezultata i naglasio da ne treba donositi ishitrene odluke. Takođe, francuski predsednik nije prihvatio ostavku premijera Atala i zamolio ga da nastavi da vrši svoja ovlašćenja.

Letnje olimpijske igre u Parizu održaće se od 26. jula do 11. avgusta, a paraolimpijske igre su na programu od 28. avgusta do 8. septembra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()