Malo od kuće, malo u učionici: Britanija dobila prvu "hibridnu školu":

Učenici će nastavu moći da pohađaju uglavnom od kuće, ali će morati da provedu i deo nastave u školi

04.06.2024. 17:13
  • Podeli:
onlajn nastava homeschooling laptop devojčica pixabay-665f2eda32cbd.webp Foto: Pixabay

Mališani u Velikoj Britaniji uzrasta od prvog do šestog razreda moći će od septembra da pohađaju prvu britansku „hibridnu” školu. Britanci su je najavili krajem prethodne godine, objasnivši da je osmišnjena za anksioznu decu, one koji ne vole školu ili žele da usklade obrazovanje sa nekom vannastavnom aktivnošću i za slučajeve kada nema odgovarajućih lokalnih škola.

Učenici će nastavu moći da pohađaju uglavnom od kuće. Njihova obaveza će biti da dođu u učionice najmanje jedan dan u nedelji radi praktičnih predmeta i kako bi učestvovali u sportskim i društvenim aktivnostima. Na nedeljnom nivou, organizovaće se četiri onlajn lekcije i dve samostalne sesije učenja dnevno.

Otvorena vrata deci širom Evrope

Osmišljena je u okviru „Djuk edukejšen” škola i ima ambicije da otvori vrata deci širom Evrope. Model za nju napravila je Ambrin Bejg, koja pravi modele ovih škola na osnovu modela koji je predstavila 2020. u Londonu. Ova ustanova vodi više od 25 škola i koledža u Velikoj Britaniji i Evropi, pa Bejgova ima cilj da ponudi hibridni model za sve njih.

Kako je objasnila za britanske medije, nekoliko drugih škola isprobale su učenje na daljinu, ali nijedna nije usvojila potpuno hibridni model do šestog razreda. Takođe, ukoliko bi takvo učenje bilo dostupno širom zemlje, to bi transformisalo obrazovanje. A sve veće interesovanje za njega nije stečeno samo tokom pandemije korona virusa. Naime, došlo je do celokupne promene prirode roditeljstva kada roditelji postaji svesniji mentalnog zdravlja deteta i ne žele da ga prisiljavaju na školsko okruženje ako se bore sa time.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()