Manji potres mozga: Posle napada premijerka Danske na TV priznala da se ne oseća kao i obično

Osumnjičeni Poljak će biti u pritvoru do 20. juna pod "privremenim optužbama za nasilje prema osobi koja obavlja javnu službu"

11.06.2024. 16:27
  • Podeli:
Mete Frederiksen, 28 maj 2024 - profimedia-66685b043568f.webp Foto: Profimedia

U svom prvom televizijskom intervjuu od prošlonedeljnog napada na ulici, danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je danas da se ne oseća "baš kao i obično" i potvrdila da će rad nastaviti uglavnom iz svoje kancelarije.

Frederiksenova, koja je pretrpela manji potres mozga nakon što je prošlog petka napao jedan čovek u centru Kopenhagena, dan posle napada izjavila je da se "oseća dobro", prenosi AP.

Međutim, u televizijskom intervjuu Frederiksenova nije govorila o napadu, ali je rekla da je "bilo veoma uznemirujuće kada neko pređe poslednju fizičku granicu jer je to šok i iznenađenje".

"Kao ljudsko biće, osećam da je napad izvršen na mene. Ali nemam sumnje da je premijerka Danske bila ta koja je napadnuta. Na taj način, to takođe postaje vrsta napada na sve nas. Radije bih da je Danska zemlja u kojoj premijerka može bezbrižno da vozi bicikl na posao. Ja sam premijerka zemlje, dakle institucija koju ne smete napasti, kao ni policiju", rekla je Mete Frederiksen.

Poljak star 39 godina, koji živi u Danskoj i koji je optužen za napad na premijerku, uhapšen je i biće u pritvoru do 20. juna pod "privremenim optužbama za nasilje prema osobi koja obavlja javnu službu".

U danskom zakonodavstvu su privremene optužbe korak pre formalnih i omogućavaju vlastima da zadrže osumnjičene u pritvoru tokom istrage.

Motiv za napad nije jasan, ali na sudu, optuženi Poljak čije ime nije saopšteno, navodno je pohvalio Frederiksenovu kao "jako dobrog premijera", međutim istražitelji sumnjaju da je u vreme napada bio pod uticajem droge i alkohola.

Frederiksenova (46), premijerka Danske od 2019. godine, nije se pojavljivala u javnosti od napada i nije učestvovala u javnim događajima svoje stranke kada su u nedelju počeli da stižu rezultati evropskih izbora.

Njena Socijaldemokratska stranka suočila se sa lošijim rezultatima na upravo održanim izborima za Parlament EU.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()