Masivni napad na Ukrajinu: Eksplozije širom zemlje, napadnuta energetska infrastruktura

Ukrajina je saopštila da je Rusija tokom noći lansirala 26 projektila i 58 dronovai da je PVO presrela većinu ciljeva.

29.03.2024. 08:02
  • Podeli:
odesa, ruski raketni napad na odesu, rat u ukrajini, ukrajina, 15 mart 2024 - foto AP Photo Victor Sajenko Tanjug (6)-65f44bdebf7ee.webp Foto: AP Photo/Victor Sajenko/Tanjug

Rusija je tokom noći između četvrtka i petka izvela još jedan veliki napad na energetsku infrastrukturu širom Ukrajine.

Vazdušna opasnost bila je proglašena na teritoriji cele Ukrajine dok mediji izveštavaju o eksplozijama u Dnjepropetrovsku, Hmeljnickiju, Lavovu, Ivano-Frankovsku, Čerkasiju.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko navodi da su se na meti ruskih projektila i dronova ponovo našla energetska postrojenja.

"Novi masivan napad na naš energetski sektor. Ovog puta neprijatelj gađa objekte u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Čerkaskoj oblasti. Meta napada su posebno postrojenja za proizvodnju električne energije. Energetski radnici i spasioci već rade na eliminaciji posledica", napisao je Galuščenko na svojoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk.

Napad je počeo nešto posle ponoći naletom dronova.

"Oko 50 bespilotnih letelica ušlo je u nekoliko talasa sa severa i juga i pogodilo hidroelektrane Sredneprovskaja i Kanevskaja i termoelektranu Krivi Rog i Dnjepar. Pogođene su i trafostanice i vojne instalacije", navodi vojni ekspert Jurij Podoljaka i dodaje da će se spisak pogođenih objekata verovatno proširiti tokom dana.

Strateški bombarderi Tu-95MS su potom ispalili krstareće rakete X-101 dok su Mig-31K lansirali "kinžale". Podoljaka navodi da su tokom napada ispaljeni i "iskanderi".

"Napadi su izvedeni na području hidroelektrane Kremenčug. Nema informacija da li je bilo napada na hidroelektrane i termoelektrane na području samog Kijeva. Izgleda da još nije. Čekamo da se pojave informacije o šteti. Ali izgleda da je udarac bio uporediv po jačini sa udarcem 22. marta. Sada su pogođeni manje značajni objekti, međutim, udarac je veoma bolan ",navodi Podoljaka.

Napad 22. marta, podsetimo, uništio je 50 odsto infrastrukture energetske kompanije DTEК, a oporavak će trajati godinama.

Ukrajina je saopštila da je Rusija tokom noći lansirala 26 projektila i 58 dronovai da je PVO presrela većinu ciljeva.

Poljska je zbog napada digla svoju i savezničku avijaciju dok su prema za sada nepotvrđenim inforamcijama dve ruske rakete povredile vazdušni prostor Moldavije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()