Masovna hapšenja ekstremnih desničara u Nemačkoj

U racijama, u kojim je učestvovalo više od 3.000 pripadnika obezbeđenja, uhapšeno je 25 osumnjičenih za zaveru krajnje desnice za rušenje države

07.12.2022. 11:28
  • Podeli:
Berlin hapšenje krajnja desnica državni udar_Reuters-6390606760317.webp Foto: Reuters

Nemačke vlasti privele su u sredu 25 članova i pristalica ekstremno desničarske grupe za koju tužioci tvrde da je pripremala nasilno rušenje države, a neki članovi su osumnjičeni da su planirali oružani napad na parlament.

Među onima pod istragom su jedan aktivni vojnik i nekoliko rezervista, rekao je portparol vojne obaveštajne službe Rojtersu. Navodi se da je aktivni vojnik pripadnik Komande specijalnih snaga.

Među privedenima je i bivši poslanik krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD) koji radi kao sudija u Berlinu, kao i bivši član nemačke kraljevske porodice.

Istražitelji sumnjaju da su pojedini članovi grupe imali konkretne planove da sa malom naoružanom grupom napadnu donji dom Bundestaga u Berlinu, saopštilo je tužilaštvo.

Jedan od osumnjičenih, identifikovan kao Hajnrih XIII P.R. prema nemačkom zakonu o privatnosti, obratio se predstavnicima Rusije, koju je grupa videla kao svoj centralni kontakt za uspostavljanje svog novog poretka, navodi kancelarija.

Rečeno je da nema dokaza da su ruski predstavnici pozitivno odgovorili na zahtev.

Hajnrih, koji potiče iz kraljevske kuće Rojs, koja je vladala delovima istočne Nemačke, smatran je za vođu buduće države grupe, dok je drugi osumnjičeni, Ruediger V. P., bio šef vojnog ogranka, saopštila je kancelarija.

Kuća Rojs se ranije ogradila od Hajnriha, nazvavši ga zbunjenim čovekom koji sledi teorije zavere, prenose lokalni mediji. Kuća nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Hapšenja i u drugim državama

Tužioci kažu da je racije izvelo više od 3.000 policajaca i snaga bezbednosti u 11 nemačkih saveznih država.

Osumnjičeni su uhapšeni u nemačkim državama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji.

Osumnjičeni se terete da su se najkasnije do kraja novembra 2021. pripremali da izvedu radnje zasnovane na njihovoj ideologiji. Ove aktivnosti uključuju nabavku opreme, regrutaciju novih članova i održavanje časova streljaštva, dodaje se. U fokusu regrutacije bili su prvenstveno pripadnici vojske i policije, saopštila je kancelarija.

Grupa je bila svesna da će njen plan uključivati smrtne slučajeve, saopštila je kancelarija, dodajući da njeni članovi vide scenario kao "neophodan međukorak" ka sveobuhvatnoj promeni sistema.

Ne priznaju državu

Ideologija grupe je u istom duhu kao i krajnje desničarski pokret Rajhsburger i teoretičari zavere Kenon koji dele duboko uverenje da Nemačkom vlada "duboka država".

Članovi Rajhsburgera (građani Rajha) ne priznaju modernu Nemačku kao legitimnu državu i insistiraju da nekadašnji, daleko veći „Dojče Rajh“ i dalje postoji uprkos porazu nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

BAMAD je saopštio da sarađuje sa tužiocima u njihovoj istrazi i deli informacije sa domaćim obaveštajnim službama i saveznim kriminalističkim istražiteljima uoči racija.

Privedeni osumnjičeni će se u sredu i četvrtak pojaviti pred sudijom Saveznog suda, koji će raspisati poternice i odlučiti o istražnom zatvoru.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()