Među uhapšenima u Nemačkoj i bivša poslanica u Bundestagu

Nemačka policija razbila je naoružanu grupu koja je planirala da preuzme vlast nasilnim putem.

07.12.2022. 15:28
  • Podeli:
Njemačka hapšenje Heinrich XIII P. R-6390945ed28d4.webp Foto: Reuters

Nemačke vlasti uhapsile su desetke osoba koje su planirale da sruše vladu.

Među privedenima je i Birgit Malsak-Vinkemann, bivša poslanica stranke Alternativa za Nemačku (AfD) u Bundestagu.

Kancelarija saveznog javnog tužioca optužio je oko 50 osoba za niz zločina povezanih s osumnjičenom zaverom.

Grupa je opisana kao deo pokreta "Građani Rajha", koji odbacuje legitimitet moderne nemačke države u korist vlade koja je postojala između 1871. i 1918. godine.

Smena vlasti nasilnim putem

Zaverenici su navodno hteli da upadnu u zgradu parlamenta i da pokrenu sabotaže, s krajnjim ciljem preuzimanja vlasti.

Nemačjki tužioci opisali su opseg operacije njihovog hapšenja, koja je uključivala istovremeno izvršenje oko 25 naloga za hapšenje, kao bez presedana u modernoj istoriji zemlje.

Identifikovali su vođu kao Hajnriha XIII.

Nemački mediji javljaju da je reč o Hajnrihu Rojsu, potomku plemićke porodice iz Frankfurta na Majni, koji se bavi nekretninama.

Još jedan osumnjičeni vođa, kojeg su nemačke vlasti imenovale kao Rudigera v. P., bivši je zapovednik padobranaca.

I AfD je sve saznao iz medija

Poslanica AfD-a, Malsak-Vinkemann, bila je poslanica u saveznom parlamentu između 2017. i 2021. Mediji pišu da je po planu urotnika 58-godišnja bivša poslanica je trebalao da postane ministarka pravosuđa u novom režimu.

Malsak-Vinkemann je nedavno dospela na naslovne strane u Nemačkoj zbog neuspelog pokušaja jednog političara u Berlinu da joj zabrani ponovno preuzimanje dužnosti sudije okružnog suda u glavnom gradu Nemačke nakon što joj je završio mandat poslanice.

Zahtev političara odbijen je u oktobru.

Stranka je na vest o raciji reagovala kratkim saopštenjem, osuđujući navodnu zaveru i izražavajući uverenje u sposobnost nadležnih da dođu do istine.

"Kao i većina drugih ljudi u Nemačkoj, članovi stranke su za navodnu zaveru saznali iz medija", navodi AfD.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()