Međunarodna agencija za nuklearnu energiju otkrila u kakvom je stanju NE Zaporožje

IAEA je u više navrata izražavala zabrinutost u vezi sa postrojenjem u Zaporožju zbog straha od potencijalne nuklearne katastrofe

06.02.2024. 14:27
  • Podeli:
zaporozje - reuters-63d377405152a.webp Foto: Reuters

Bezbednost ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje i dalje nije na zadovoljavajućem niovu, zbog zabrinjavajućih nedavnih odluka ruskih vlasti koje su zauzele postrojenje o smanjenju broja zaposlenih u jednoj od 10 najvećih atomskih elektrana na svetu, izjavio je danas šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Grosi, koji se trenutno nalazi u Kijevu, rekao je za AP da će njegova predstojeća poseta elektrani imati za cilj da proceni uticaj nedavnog smanjenja osoblja nakon što je Rusija uskratila pristup zaposlenima u ukrajinskoj državnoj kompaniji Energoatom, koja rukovodi nuklearnim elektranama.

''Ovaj ogroman objekat je nekada imao oko 12.000 zaposlenih. Sada je ovo smanjeno na između 2.000 i 3.000...Da biste upravljali ovim veoma sofisticiranim velikim instalacijama, potreban vam je određeni broj ljudi koji obavljaju različite specifične funkcije'', naveo je Grosi.

On je dodao da je za sada situacija u elktrani stabilna, ali da je reč o ''veoma delikatnoj ravnoteži''.

''Zbog toga moram lično da vidim kakva je situacija, kakvi su kadrovski izgledi, srednjoročni i dugoročni'', rekao je Grosi.

On je dodao da će proveriti i stabilnost funkcije hlađenja postrojenja nakon što se brana Kahovka srušila tokom leta, kao i prisustvo mina u i oko fabrike.

''Sve ove stvari nam govore da je situacija u Zaporožju i dalje krhka i da zahteva stalnu brigu'', rekao je Grosi.

IAEA je u više navrata izražavala zabrinutost u vezi sa postrojenjem u Zaporožju zbog straha od potencijalne nuklearne katastrofe, nakon što je elektrana više puta bila na meti unakrsne vatre otkako je Rusija pokrenula rat u Ukrajini i zauzela objekat ubrzo nakon toga.

Osoblje koje sada radi u fabrici su bivši radnici Energoatoma koji su usvojili rusko državljanstvo i potpisali nove ugovore sa ruskim operaterom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()