Meloni prihvatila mandat za formiranje nove italijanske vlade

Nova vlada će zvanično položiti zakletvu u subotu ujutro, nakon čega će sledeće nedelje poslanici Senata glasati o poverenju novoj vladi u oba doma parlamenta

21.10.2022. 18:43
  • Podeli:
Giorgia Meloni_Reuters-1663948780940.webp Foto: Reuters

Liderka stranke Braća Italije Ðorđa Meloni prihvatila je mandat za formiranje naredne italijanske vlade. Time je otvoren put da postane prva žena premijer svoje zemlje u istoriji, preneo je Rojters.

Meloni je predvodila alijansu konzervativnih partija koja je pobedila na parlamentarnim izborima održanim 25. septembra.

"Ðorđa Meloni je prihvatila mandat i predstavila svoju listu ministara", rekao je zvaničnik predsedništva Italije Ugo Campeti novinarima, nakon što je Meloni završila konsultacije sa predsednikom Italije Serđom Matarelom u predsedničkoj palati.

Nova vlada će zvanično položiti zakletvu u subotu ujutro, nakon čega će sledeće nedelje poslanici Senata glasati o poverenju novoj vladi u oba doma parlamenta.

Lista ministara u budućoj vladi

Meloni je imenovala Ðankarla Ðorđetija iz stranke Liga za ministra ekonomije i kazala da će Ministarstvo spoljnih poslova pripasti Antoniju Tajaniju iz stranke Forca Italija.

Liderka stranke Braća Italije, objavila je svoju listu ministara nakon što joj je predsednik Italije Serđo Matarela dao mandat za formiranje vlade, preneo je Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pripašće Mateu Pjantedoziju, državnom službeniku koji ne pripada nijednoj političkoj partiji, a Ministarstvo odbrane Gvidu Krozetu, jednom od osnivača Braće Italije.

Ukupno, devet ministarstava je podeljeno političarima iz Braće Italije, po pet Ligi i Forca Italiji, a tehnokratama je dodeljeno još pet mesta u kabinetu.

Meloni je predvodila alijansu konzervativnih partija koja je pobedila na parlamentarnim izborima održanim 25. septembra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()