Melonijeva najavila kandidaturu na EU izborima na listi svoje stranke

Tako će podržati svoju stranku Braća Italije

28.04.2024. 16:38
  • Podeli:
đorđa meloni, 16 dec 2023 - Mauro Scrobogna LaPresse via AP Tanjug-657dadf9d3d53.webp Foto: Mauro Scrobogna/LaPresse via AP/Tanjug

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je danas da će biti kandidat na evropskim izborima u junu nadajući se da će tako podržati svoju stranku Braća Italije iako neće preuzeti funkciju ako bude izabrana.

Glasanje za Evropski parlament od 6. do 9. juna ključni je test snage njenog 18-mesečnog desničarskog saveza koji predvodi Melonijeva, prenosi Rojters.

"Želimo da u Evropi uradimo ono što smo uradili u Italiji... stvorimo većinu koja će okupiti snage centra-desnice i poslati levicu u opoziciju", rekla je Đorđa Meloni oduševljenoj publici na stranačkoj konferenciji u gradu Peskara gde su predstavljeni EU politika i predizborna kampanja.

Meloni, čija stranka vuče korene iz fašističke grupe Benita Musolinija, zalaže se za izlazak Italije iz evrozone, što je izazvalo zabrinutost u nekim evropskim prestonicama.

Međutim, ona je na položaju premijerke Italije sledila ortodoksnu proevropsku politiku, posebno u sferi spoljne politike i u slučaju Ukrajine i bliskoistočne krize.

Prema rezultatima nedavno sprovedenih anketa njena stranka je najpopularnija u Italiji sa podrškom od 27 odsto, ispred opozicione Demokratske stranke (PD) koja ima podršku oko 20 odsto i levo orijentisanog Pokreta 5 zvezdica sa 16 odsto podrške.

Đorđa Meloni će za EU izbore biti prvo ime na listi Braća Italije u svih pet italijanskih izbornih okruga, ali se zarekla da neće koristiti "ni jedan jedini minut" svog premijerskog vremena za kampanju.

Liderka PD-a Eli Šlajn prošle nedelje je saopštila da će takođe učestvovati na evropskim izborima, kao i Antonio Tajani, šef centrističke stranke Forza Italia koja je u vladajućem koalicionom bloku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()