Mišel: Neće biti lako naći pravni okvir da se oduzmu zamrznuta ruska državna sredstva

Mišel je istakao da Evropska komisija treba da usmeri pažnju na plan koji će omogućiti oslobađanje profita dobijenog od zamrznutih državnih sredstava

06.02.2024. 15:06
  • Podeli:
evropski parlament eu pixabay-6537a3c9854c5.webp Foto: Pixabay

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel priznao je danas da neće biti lako izraditi pravni okvir koji će EU omogućiti da vrši plenidbu zamrznutih ruskih državnih sredstava.

"To neće biti lako, jer postoje međunarodna i pravna ograničenja. Potreban je rad, ali mi ćemo to učiniti uz naše partnere iz Grupe sedam /G7/ najrazvijenijih zemalja", rekao je Mišel u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta.

Mišel je istakao da Evropska komisija treba da usmeri pažnju na plan koji će omogućiti oslobađanje profita dobijenog od zamrznutih državnih sredstava.

Prema pojedinim pretpostavkama, EU uz svoje partnere iz G7 zadržava oko 300 milijardi sredstava ruske Centralne banke. 

Ove države vode razgovore o tome kako da taj novac, navodno, preusmere na obnovu Ukrajine, ali Rusija tvrdi da je to nelegalno i da će narušiti imidž Zapada kao uporišta za globalni novac.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()