Mišel: Nije postignut dogovor o raspodeli vodećih funkcija u Evropskoj uniji

Zvanični dogovor o raspodeli funkcija očekuje se na formalnom samitu Evropskog saveta 27. i 28. juna

18.06.2024. 07:00
  • Podeli:
šarl mišel AP PhotoVirginia Mayo via Tanjug-653bc2a9529ff.webp Foto: AP PhotoVirginia Mayo via Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da na neformalnom samitu lidera EU nije postignut dogovor o raspodeli vodećih funkcija u evropskim institucijama.  

"To je bio dobar povod za razmenu mišljenja, uz uzimanje u rezultata izbora (za Evropski parlament) i pripremu formalnog sastanka Evropskog saveta, koji će se održati sledeće nedelje ovde u Briselu. Bio je to dobar razgovor, mislim da ide u pravom smeru, ali večeras u ovoj fazi nema dogovora", rekao je Mišel.

On je dodao da su političke partije dale svoje predloge i dodao da će lideri EU u junu morati da donesu dve odluke, jednu vezanu za naredni institucionalni ciklus, uz uzimanje u obzir rezultata izbora za EP, a drugu odluku u vezi sa strateškom agendom EU. 

On je izrazio uverenje da će ove dve odluke biti donete do kraja juna. 

LIderi EU razgovarali su danas u Briselu o tome ko će biti novi predsednik Evropske komisije, ko će predvoditi Evropski savet, a ko će biti novi visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. 

Zvanični dogovor o raspodeli funkcija očekuje se na formalnom samitu Evropskog saveta 27. i 28. juna. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()